Můžete jíst světlicový olej?

Pokračujeme v představování nejlepších přírodních olejů pro ochranu pokožky v zimě.
Slunečnicový olej
Světlicový olej je rostlinný olej získaný ze semen světlice barvířské. Světlice barvířská je jednoletá olejnatá a barvířská květinová plodina (tak se tomu říká – barvivo), což je poměrně vysoká letnička s krásnými a zářivými ohnivými košíky květenství. Jeho pigment se používá k barvení látek, jeho květy se přidávají do čajů. Jeho olej je také velmi cenný. Za nejužitečnější olej je považován první za studena lisovaný olej. Světlicový olej lze označit jako carthamus tinctorius a jedinou alternativou k ruskému „safflower oil“ je anglický „safflower oil“.
V přírodě je světlice barvířská nejrozšířenější ve Středomoří (Španělsko, Portugalsko, Itálie, Francie), kde se získávají nejkvalitnější suroviny. Dnes také Austrálie dodává vysoce kvalitní ropu. Světlice barvířská se pro průmyslové účely pěstuje také ve Střední Asii, Brazílii, Číně, USA a Turecku, ale kvalita oleje je obvykle nižší než v Austrálii a Evropě. Světlicový olej je jednou z nejaktivnějších rostlinných složek pro zjemňující komplexní účinek a zlepšení stavu suché pokožky a vlasů. Světlicový olej se aktivně používá ve vaření, kosmetologii a dokonce i při výrobě stavebních výrobků.
Blahodárné vlastnosti světlicového oleje
Vysoký obsah kyseliny linolové ve světlicovém oleji zajišťuje dostatečný přísun zdravého cholesterolu do lidského těla a zároveň snižuje hladinu škodlivého cholesterolu. Tím je zajištěna prevence cévní aterosklerózy jako příčiny následného rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Pravidelná konzumace světlicového oleje omezuje vnitřní záněty, zabraňuje růstu tukových buněk a podporuje růst svalové hmoty.
Díky obsahu vitaminu K má světlicový olej antihemoragický účinek, zejména pomáhá předcházet hemoragickým mrtvicím. Obsahuje vitamín E, antioxidant, který stimuluje imunitní systém, neutralizuje volné radikály, čímž snižuje riziko rakoviny. Světlicový olej má klinicky významné laxativní, choleretické a diuretické účinky.
Jeho chemické složení je reprezentováno kombinací nenasycených mastných kyselin. Téměř 75 % jejich množství tvoří kyselina linolová a vyskytuje se v poměrně vzácné konjugované formě. Téměř 15 % tvoří olejová kyselina, až 6 % palmitová a až 3 % stearová. Místo vitaminu E obsahuje jeho derivátovou formu – gama-tokotrienol v množství 0,8 mg %. Zbývající 1 % objemu představuje kombinace arachidové, myristové a linolenové kyseliny, které jsou zodpovědné za aktivní vstřebávání vitaminu E a aktivitu derivátů serotoninu. Kvantitativní obsah konjugované kyseliny linolové ve světlicovém oleji je mnohem vyšší než její obsah v jiných rostlinných olejích.
Světlicový olej, zkoumaný relativně nedávno, získal svůj průmyslový význam až v polovině minulého století. Aktivně se používá při výrobě linolea, jako nežloutnoucí, barvu zachovávající základ barev, sušicích olejů, laků a při výrobě mýdel. Hlavní úlohou světlicového oleje je však jeho aktivní kulinářské využití a kosmetické vlastnosti, které umožňují jeho použití jako základního rostlinného oleje. V kosmetologii a aromaterapii je světlicový olej považován za jeden z nejlepších pro odstranění cévních vzorů, změkčení a zvlhčení suché a problematické pokožky.
Aplikace v kosmetologii
V kosmetologii se světlicový olej používá jak lokálně, to znamená zevně, tak vnitřně, orálně, aby se zlepšil celkový stav těla a nepřímo ovlivnilo zdraví pokožky a jejích derivátů, tj. vlasů, obočí, řas. a nehty. Lokálně lze olej použít jak v čisté formě, tak jako složku pro obohacení hotové kosmetiky, jako jsou krémy, šampony, pleťové vody, gely a balzámy. S každým z těchto způsobů použití jsou realizovány všechny příznivé vlastnosti tohoto cenného přírodního produktu. Světlicový olej má jedinečné vlastnosti zadržující a regulující vlhkost a snadno se vstřebává pokožkou jakéhokoli typu. Okamžitě se vstřebává, dokonale zjemňuje a vyživuje pokožku, zvyšuje její turgor a pružnost, napíná ji a vymazává vrásky. Vzhledem k přítomnosti vitamínu K ve svém složení má tento olej posilující účinek na stěny krevních cév, a proto je účinným lékem na růžovku. Obsah serotoninu a vit. E určuje jeho antioxidační a regenerační vlastnosti, zmírňuje zánětlivé zarudnutí, známky podráždění a zlepšuje pleť. Světlicový olej je ideální pro masáže a často se používá v kombinaci s aromatickými oleji.
Je nejúčinnější pro obnovu suchých poškozených vlasů a plešatosti, používá se k tomu ve formě tření, zábalů a masek. Světlicový olej je nekomedogenní a je vhodný pro použití v čisté formě v kosmetologii. Kosmetika vyrobená ze světlicového oleje je považována za biologicky odbouratelnou. Benefity světlicového oleje se nejzřetelněji projevují při řešení celého komplexu problémů zralé, stárnoucí pleti v období menopauzy, kde se snoubí suchost, ochablost, přítomnost vrásek a fenomén růžovky.
Zajímavý fakt!
Aminokyselina CLA kyselina linolová se komerčně vyrábí zpracováním světlicového oleje. Tato rostlina sama o sobě má spoustu prospěšných vlastností, obsahuje mnoho stopových prvků a vitamínů jako A, C, D, B6 a B12. Aminokyselina CLA je hojně využívána v kulturistice a dietetice a často se také používá v boji proti nemocem kardiovaskulárního systému.