Jaký je největší brouk v Evropě?

Roháč obecný, nebo jelen, (Lucanus cervus), patří do čeledi roháčovitých (Lucanidae), která zahrnuje více než 1000 druhů, rozšířených především v tropických lesích. Mnoho z nich má jasné barvy, velké tělesné velikosti a velké „rohy“, jako jsou shiazognathové (Chiasognathus) z Jižní Ameriky. Náš roháč jim však není o nic nižší jak krásou, tak velikostí a je právem považován za největšího brouka Evropy. Obvyklá délka samců (včetně „rohů“ 1) je 75–80 mm a samic bezrohých 40–42 mm. Existují samozřejmě i menší exempláře. Ale v Britském muzeu je exemplář samce roháče měřícího 87 mm!

Rogach-shiazognathus
Roháč se vyskytuje v Evropě, kde je vázán na dubové lesy. Jeho areál sahá do Skandinávie na severu až po Volhu na východě a do severní Afriky, Sýrie a Malé Asie na jihu. Na jihu Anglie jsou malé populace tohoto druhu.
Larva roháče se stejně jako larvy jiných druhů roháčů živí shnilým dřevem a vyvíjí se v hlubinách pařezů, pod kořeny a v kmenech odumřelých stromů. Na rozdíl od brouků z čeledi tesaříků a brusičáků, jejichž larvy (i dospělí brouci) ohlodávají živé dřevo a jsou často lesními škůdci, působí larvy rohatých jako rozkladače využívající rozkládající se organické zbytky.
Mrtvé dřevo je velmi specifické prostředí. Proces jeho rozkladu probíhá pomocí bakterií a různých xylofytních hub. Živočišné tělo velmi obtížně tráví vlákninu a larvy dřevožravých brouků se mohou vyvíjet v symbióze s podobnými mikroorganismy. Například larvy cukrových brouků passalid (čeleď. Passalidae) se živí dřevem, které prošlo fermentací za účasti některých hub a dosud nebylo možné je uměle přikrmovat. Skupiny kvasinkových organismů, především rody Pichia (Pichia) a hansenula (Hansenula), jsou spojovány s xylofágními brouky (například kůrovci) a pomáhají jim vstřebávat živiny ze dřeva a rozkládat ho na jednodušší složky. Ve sterilních podmínkách, bez symbiontních kvasinek, část tohoto hmyzu dokonce uhyne. Proces krmení larev rohatých není zatím příliš prozkoumán, ale pravděpodobně také potřebují pomoc některých mikroorganismů.
V hlubinách tlejícího dřeva žije larva roháče asi 5 let, během kterých dosahuje velikosti až 13,5 cm, před zakuklením si kolem sebe vytvoří kokon ze zbytků dřevěného prachu a exkrementů, které drží pohromadě jeho sekrety, které pak ztvrdnou a vytvoří pevnou skořápku. Zajímavé je, že samčí larvy tvoří kokon s rezervou místa pro budoucí „rohy“! Vývoj kukly trvá ještě asi tři měsíce.
Larva tak většinou zůstává v relativně bezpečném a stabilním prostředí. Proto je bílý (tedy nemá ochrannou barvu), jeho kryty jsou měkké a snadno propouštějí vlhkost. Totéž platí pro kuklu roháče.
Mrazy prý larvy příliš nestraší – hluboko ve dřevě snesou mrazy až do -20 °C. Larvy roháčů jsou ale na sucho velmi citlivé – nedostatek vláhy brzdí jejich růst. V nepříznivých podmínkách může vývoj larvy podle některých pozorování trvat až 8 let.
Takto dlouhé vývojové období zvyšuje pravděpodobnost úmrtí na nemoci a parazity, i když o této stránce života larev jelena je známo jen málo. Na druhou stranu dlouhodobý vývoj pomáhá zachovat celou populaci – pokud většina dospělých brouků, kteří se v určitém roce vynoří, uhyne z nepříznivého počasí nebo z jiných důvodů, pak larvy, které ještě neukončily svůj vývoj, uhynou. budou moci pokračovat ve svém rodu v následujících letech. Přirozeně se proto počet létajících brouků může rok od roku lišit.

Roháč: 1 – samec; 2 – samice
Dospělí roháčci se objevují od května do září, častěji však v létě – od poloviny června do poloviny července. Přes den jsou neaktivní, jen někdy pomalu sají vlhkost: kapky rosy a mízu ze stromů. V zajetí jeleni sají roztoky cukru a medu, ovocné šťávy, odvary z dubové kůry a listů a podle našich pozorování nepřijímají pevnou potravu. Za teplého, slunečného a bezvětrného počasí při teplotách nad +20 °C létají samci brouků. Let začíná při západu slunce, za soumraku – brouci krouží kolem stromů ve výšce 1–4 m nad zemí a obvykle létají blízko, podle našich pozorování, v okruhu několika desítek až stovek metrů. V přítmí roku ustává, do půlnoci brouci jen přelétávají z jedné větve na druhou, sousední, pak se jen plazí a do rána na ostrém slunci mrznou. Za deštivého a větrného počasí a když se ochladí, jsou samci neaktivní.
Samičky roháčů migrují na vzdálenosti několika set metrů, ale vždy jsme je našli na zemi nebo na větvích stromů a nikdy jsme je nepozorovali ve vzduchu. Obvykle je samci nalézají sami, pravděpodobně je přitahují pachové látky – feromony. Jedna žena obvykle shromáždí několik samců, kteří vstupují do bojů, propletených „rohy“. Větší brouk obvykle uchopí menšího, stiskne „rohy“, zvedne se téměř svisle na zadní nohy a uvolní čelisti – nepřítel, který ztratil oporu, spadne z větve. Když brouci stejné velikosti bojují, je možné dlouhodobé spojení s „rohy“, zranění a dokonce smrt soupeřů, ale to se stává zřídka.
Dospělý hmyz žije 3–4 týdny, poté zemře. Předtím však oplodněné samice se svými krátkými „rohy“ na vhodných místech prohryzávají dřevo a kladou vajíčka.
Roháč byl kdysi velmi rozšířený – stejně jako jeho „rodné“ dubové lesy. Podle A. Brama bylo možné v Německu a Československu najít za den desítky brouků a jejich masové migrace byly pozorovány na pobřeží Baltského moře. Na Balkáně a v Itálii se dokonce jedly larvy roháčů jako pochoutka. Nyní se však roháč stal vzácným druhem jak v zemích západní a střední Evropy, tak na Ukrajině a v Rusku, dokonce i v lesích na Kavkaze, kde, jak se zdá, byly velmi příznivé podmínky pro jeho existenci. zachovalé. V Lotyšsku byla v posledních letech zaznamenána pouze ojedinělá pozorování roháče. Málo se ví o jeho stavu v severní Africe a Malé Asii.
Ve většině evropských zemí, zejména v Německu, Polsku, Švýcarsku, Československu, je roháč obecný chráněn. Tento druh je uveden v Červené knize Ruské federace na Ukrajině a byl také na seznamech Červené knihy SSSR.
Vymizení roháče je spojeno především s kácením dubových lesů. Ale je známo, že larvy tohoto brouka se mohou vyvinout v mrtvém dřevě dalších 14 druhů stromů, včetně vrby, buku, břízy, lípy, habru, hrušně a topolu. V Kyjevě jsme pozorovali roháče u třešní, akátu a jabloní.
Protože roháčci kladou vajíčka do mrtvého dřeva, je přítomnost mrtvých stromů, pařezů a klád v lese velmi důležitá pro zachování tohoto druhu. Moderní lesnictví zahrnuje pravidelné sanitární kácení starých stromů a odvoz dřevních zbytků z lesa – tím jsou jeleni připraveni o hnízdiště.
Významnou roli samozřejmě hraje i ošetřování lesů pesticidy určenými k boji proti škůdcům. Po ukončení používání pesticidů v lesích některých oblastí Voroněžské oblasti se počet roháčů zvýšil. A dlouhodobé používání pesticidů a sanitární těžba v Německu se časově shodovaly s tím, jak tam (od 30. let) vymizel roháč. Nyní v Německu je tento druh extrémně vzácný a jeho osud je nejistý.

Na Ukrajině se v lesích masově nepoužívají pesticidy, ale provádí se sanitární kácení a kácení lesů od mrtvého dřeva. Roháč je zde vzácným, ale dosud nevyhynutým druhem. V centru Kyjeva, ve starém sadu, kam je omezený přístup návštěvníků, nepoužívají se pesticidy a minerální hnojiva, pozorujeme již více než 20 let malou izolovanou populaci tohoto hmyzu. Brouci se navíc soustředili na ploše necelých 200 m2 – s celkovou plochou zahrady asi 1 hektar.
Koncentrace samic v blízkosti hnízdišť, která jsou optimální pro vývoj larev, činí roháče zranitelného vůči ničení těchto biotopů. A skutečným způsobem, jak tento krásný hmyz zachovat, je identifikace takových míst (jak vidíme, mohou to být i zahrady a parky – velmi malé plochy se starým dřevem neošetřovaným pesticidy) a vytváření tamních mikrorezervací. Navíc, i když jsou stromy pokáceny, brouci kladou vajíčka do starých pařezů, které zbyly po kácení, a jejich populace přetrvává.
Na počet dospělých roháčů mají vliv i jejich přirození nepřátelé – sovy, netopýři, sojky, vrány, havrani. Na zemi mohou neaktivní brouky chytit kočky, při nízkých teplotách je napadají mravenci a červení tyroglyfní roztoči, kteří jsou aktivní i v takových podmínkách.
Do sběrů se navíc často chytají krásní brouci. Viděli jsme takové kolekce v prodeji – bez jakýchkoli štítků, tudíž bez jakékoli hodnoty.
Přesto lze doufat, že s trochou pozornosti budou tito původní brouci zachováni. Velký podíl na jejich ochraně mohou mít i malí školáci s podporou učitelů.
Kromě roháče evropského se v listnatých lesích ruského Dálného východu vyskytuje podobný druh. Dybovského jelen (Lucanus dybowskyi) 2. Kromě těchto dvou velkých brouků se na území bývalého SSSR vyskytuje dalších 15–20 druhů z čeledi roháčovitých, jejichž velikost je 1–3 cm a samci nemají nápadné „ozdoby“. Častěji je lze nalézt na jihu centrální zóny, na Kavkaze. Nejslavnější roháče (rod Dorcus), modrá jeleno-platitserus (Platycerus caraboides), rohy (zástupci rodu Ceruchus).
Životní styl těchto brouků je podobný jako u Roháč obecný, ale jsou méně viditelné a méně prozkoumané. Zdá se však, že tyto druhy se brzy stanou vzácnými a budou vyžadovat ochranu.
1 „Rohy“ roháče jsou zvětšené horní čelisti (kusadla). – Cca. vyd.
2 Nyní se mu říká jelen tečkovaný – L.maculifemoratus. – Cca. vyd.
Entomologie je věda určená ke studiu rozmanitého světa hmyzu. Koleopterologie odhaluje tajemství všech Coleoptera, jinými slovy brouků. Můžete si dočasně představit sami sebe jako hrdiny knihy Iana Larryho, proměnit se v maličkého Karika a Valyu a vydat se do tajemného světa nejdokonalejšího hmyzu na Zemi. Není jisté, kolik brouků žije na naší planetě, ačkoli tento druh byl studován již poměrně dlouho. Mnohé to překvapí, ale Charles Darwin byl vynikající koleopterolog.
1. Herkules brouk. Obří brouci se nám díky mnoha režisérům, spisovatelům a ilustrátorům často objevují v děsivém obrazu. V přírodě sice nejsou tak velcí, ale občas také ohromí svou velikostí. Za největšího brouka na světě lze považovat brouka Herkula – 17,1 cm na délku.

Takoví obři se nacházejí v Kolumbii a Dominikánské republice. Podle vědců je Hercules schopen zvednout váhu 800krát vyšší, než je jeho vlastní. I přes svůj působivý vzhled jí silák výhradně ovoce.
2. Brazilský velkozubý dřevorubec, neboli roháč dlouhozubý – zástupce žebříčku 10 největších brouků. Délka těla těchto býložravých milovníků jehličnatých stromů je 16,9 cm a jejich role v ekologické rovnováze je velká. Brouci ničí mrtvé stromy a umožňují, aby jejich místo zaujaly mladé stromy.

Dělají to výhradně v noci. Zřejmě díky specifické stravě a hmotnosti dlouhozubce létají jen velmi obtížně. Vědci bijí na poplach: velkozubci mohou zmizet z povrchu Země kvůli systematickému odlesňování.
3. Titan dřevorubec brouk, příbuzný také tesaříkům, si dlouho činí nárok na palmu mezi největšími brouky na světě. Jeho velikost dala odborníkům důvod k zařazení do Guinessovy knihy rekordů. Titán je o něco nižší než staghorn longtooth.

Dosahuje 16,7 cm. Existují ústní důkazy, že tento tesařík dosahuje 22 cm, ale bohužel neexistují žádná fakta. Čestné 3. místo si proto odnáší skutečně pestrý zástupce parmy.
4. Sloní brouk – masivní brouk o velikosti 12 cm, pojmenovaný tak pro svůj neobvyklý vzrůst – roh, připomínající sloní kel. Mimochodem, samice tohoto brouka nemají tak atraktivní vzhled: prostě nemají kel.

Na rozdíl od svého „bratra“ – slona savce, žije sloní brouk velmi krátce – až 3 měsíce, i když v larválním stádiu může zůstat až 4 roky. Brouk je aktivní v noci, živí se mízou kůry stromů. Stejně jako brouk titanový, i sloní brouk potřebuje ochranu. Jeho stanoviště je na pokraji zničení.
5. Reliktní parma ussurijská – brouk, který žije v Rusku. Tento druh objevil ruský botanik a geograf P. P. Semenov-Tyan-Shansky v roce 1898.

Brouk je nazýván reliktním broukem, protože přežil přirozené změny, ke kterým na Zemi došlo před mnoha tisíciletími, a zachoval si svůj vzhled beze změny. Larvy brouků se ve shnilém dřevě vyvíjejí až 5 let. Tesařík reliktní dorůstá až 11 cm.
6. Roháč. Nejbojovnější brouci jsou roháčci. Těžkost jejich rohů jim umožňuje vyděsit nejen nepřátele, ale i příbuzné.

Samci porovnávají své síly: poražený brouk potupně spadne z podstavce a vítěz získá samici. Roháč má nejen luxusní kusadla (párové čelisti), ale také kolosální velikost 10,3 cm.
7. Goliáš brouk. Goliáš je o něco nižší než roháč. Jeho délka je 10 cm.Stejně jako mytologický obří válečník má brouk Goliáš velkou hmotnost – asi 100 gramů. Mezi brouky těžké váhy by určitě obsadil 1. místo.
Brouk se živí plody, ale občas nepohrdne svými slabšími a menšími příbuznými. Goliáš je na seznamu hmyzu, který fandové chovají v soukromých sbírkách.
8. Šváb nosorožec, neboli australský šváb – 8 cm na délku, je jedním z nejdéle žijících brouků. Velký milovník vlhkosti, proto je jeho stanovištěm Austrálie. Druhé jméno brouka je šváb hrabavý.

Neměl by být zaměňován s nosorožcem, který je 2krát menší než nosorožec šváb. Délka brouka je 4,7 cm.Otužilý nosorožec doletí bez zastavení až 50 km. Bohužel silná skořápka a působivý vzhled nezachrání brouka před mnoha nepřáteli.
9. Plovoucí brouk – největší vodní brouk na Zemi. Délka jeho těla dosahuje 4,5 cm Plovoucí brouci jsou masožraví a snadno napadnou středně velké ryby. Jsou schopni sdílet kořist se svými bratry.

Plovoucí brouci mohou být chováni v domácích akváriích, i když preferují vodní plochy s rozmanitou potravou. Nejen vodní živel je dravým broukům přístupný. Na souši se cítí docela pohodlně, ale jen na krátkou dobu. Při napadení velkými rybami nebo ptáky vylučuje potápník tekutinu, která svým zápachem odpuzuje nepřátele.
10. Skarabeus byl zvláště uctíván ve starověkém Egyptě. Je symbolem znovuzrození všeho živého. Figurky skarabea provázely staré Egypťany po celý jejich život i mimo něj.

Takový ušlechtilý původ nebrání broukovi, aby se živil hnojem koní, krav a ovcí. V tomto hodnocení zaujímá skarabeus 9. místo. Jeho rozměry jsou 3,7 cm.
11. Májový brouk. Žebříček „nej“ doplňuje chroust. Jeho velikost není tak působivá, ale brouk je stále poměrně velký – 3,5 cm.

Vzhledem k tomu, že knihy a písně vytvářejí obraz hmyzu, který je ve všech ohledech pozitivní, mají mnozí od dětství k tomuto broukovi zvláštní vztah, aniž by věděli, že způsobuje škody v zemědělství pojídáním mladých výhonků jabloní, rakytníku, třešní, černého rybíz atd. Chroust sní v zásadě všechno, v potravě nemá žádnou zvláštní selektivitu. Podle některých webových stránek existuje 69 druhů chroustů.
Hodnocení největších brouků
- Herkules brouk – 17,1 cm.
- Brouk dřevorubec velkozubý – 16,9 cm.
- Titanový dřevorubec – 16,7 cm.
- Sloní brouk – 12 cm.
- Roháč – 10,3 cm.
- Goliáš brouk – 10 cm.
- Šváb nosorožec – 8 cm.
- Nosorožec – 4,7 cm.
- Plovoucí brouk – 4,5 cm.
- Skarabeus – 3,7 cm.
- Májový brouk – 3,5 cm.
Cesta do světa největších brouků vás nutí přemýšlet o kráse a jedinečnosti naší přírody, kterou je třeba si vážit a chránit.